FestLekar

Festlekar

Hitta de många roliga festlekar och partylekar. Massor av festspel til din nästa fest!

Att hitta på eller lära sig roliga, nya lekar till festen som även är roliga, fåniga och annorlunda jämfört med alla de traditionella lekarna, kan allt vara lite knepigt!

Speciellt när du vill skapa en unik upplevelse för dina vänner och festdeltagare. En fest som de kommer minnas med andra ord. Lekar som är minnesvärda, lekar som kanske räddar din fest ifrån den där brända potatisgratängen du bjöd på? Skämt å sido, så har vi i alla fall en hel del lite annorlunda lekar och spel samlade här på sidan. 

Tack vare dessa lekar kommer du inte att få slut på idéer, samt så behöver ingen av dessa lekar mycket eller krånglig rekvisita eller utrustning. 

Du behöver heller inte spendera några stora pengar för att leka de flesta utav dem. 

Dessa lekar utförs bäst med fyra eller fler spelare, men om din fest är större än så, så funkar självklart dessa lekar med! Så det är bara och läsa vidare och få lite tips på härliga och roliga lekar till nästa festliga tillställning! Var så goda!

Samling med festlekar

Smarta hjärnor tänker likadant.

Dela in gästerna i två lag och dela ut en penna och ett papper till

varje spelare. 

Berätta sedan för deltagarna om ett antal olika kategorier av saker som de ska skriva om, detta kan vara bilmärken, kända skådisar, musik, geografi och så vidare. 

Efter att detta är gjort så ska varje spelare skriva ned det första tre sakerna

som de kommer på i varje kategori. Inga tjuvtittar är tillåtna! 

Efter varje kategori har varit, så kolla då deltagarna och vad det har skrivit ned för var kategori och se sedan vilka som hade matchande svar med varandra.

Poäng tilldelas baserat på hur många personer som har liknande ord; till exempel:

3 poäng för varje ord som 3 personer har gemensamt

4 poäng för varje ord som 4 personer har gemensamt

5 poäng för varje ord som 5 eller fler personer har gemensamt.

Pictionary

Pictionary är ett roligt spel för familjer, vid fester eller vid andra sorters gruppaktiviteter. 

Pictionary är en lek där en person ritar något och de andra spelarna ska då försöka gissa vad det är som ritas. 

Pictionary fungerar med så få som fyra deltagare. 

Leken är i princip charader fast att man ritar vad man vill ha sagt. Det hela går till som så att en deltagare ritar något på ett papper på ett bord eller liknade, och resten av gänget ska då gissa vad det är som han eller hon ritar. 

Den som gissar rätt först vinner ett poäng. 

Allra bäst är det om du innan leken skriver ned ett antal kluriga saker på små lappar som sedan ritaren får dra upp och avbilda till hans eller hennes bästa förmåga. Här följer några saker man kan skriva på lapparna för inspiration.

  • Jultomten går till Ica och handlar folköl.
  • Grannes hund tar hans bil och åker och köper isglass.
  • Min känguru har lämnat mig för en annan.
  • Jag åt en hel tub med lim när jag var tonåring.
  • Ibland drömmer jag om att vara naken på vinden.

Ju knäppare meningar desto svårare samt roligare blir denna lek!

Kyss, Giftermål eller mord.

Tänk på dina tre närmaste vänner ut av motsatt kön. Försök nu bestämma vilken du helst skulle kyssa, vilken du helst skulle vilja gifta dig med, och vilken av dessa stackare du skulle valt att döda. Vad sjutton?! eller hur? Leken blir mycket mer psyko när det blir personligt!

Men för fridens skull, så låt oss bli lite mindre personliga i spelet Kyss, Giftermål eller Mord. Har du någonsin hört talas om det? Detta är en lek där du använder exakt samma typ av scenario som beskrevs ovan, men du involverar kändisar eller fiktiva karaktärer istället för dina stackars vänner!

Hur spelar man då Kyss, Giftermål eller Mord?

Leken är ganska så enkel att spela och kräver inget annat än din fantasi.

Du måste välja ut tre personer, fiktiva eller icke.

Du måste bestämma vem av dessa du ska kyssa, gifta sig med och slutligen döda. Du kan bara välja varje alternativ en gång, så välj klokt!

Sedan så berättar du vilka du har valt för det andra deltagarna.

Det här är en ganska så underhållande lek att roa sig med på fester och liknade, och kan ge timmar med skoj och mycket med skratt för deltagarna, det funkar även utmärkt att bara spela med två deltagare!

Två sanningar och en lögn.

Leken två sanningar och en lögn är ett bra partyspel för fester och kan också fungera så som en bra isbrytare på möten, för nya skolklasser eller andra situationer där du behöver utföra introduktioner av personer för varandra. 

Varje person berättar två sanna, personliga fakta om sig själva, samt en som inte är sann (en lögn). Sedan är det de andra deltagarnas uppgift att försöka ta reda på vilka två som är sanna och vilken som är en lögn genom att ställa frågor. Perfekt för att lära känna varandra lite bättre. 

Isbitar

Dela in alla deltagare i två jämnstora lag. På “Start” så hämtar den första spelaren ifrån varje lag en isbit och försöker smälta den så fort som möjligt. De kan gnugga den mellan händerna eller använda sig ut av sina kläder, men vad de inte kan göra är att lägga isbiten i munnen, stampa på den eller använda någon utrustning (till exempel en tändare). Ingen får hålla i en isbit i mer än fem sekunder, så se till att isbitarna skickas mellan varje spelare i lagen. Första laget som klarar av att smälta isbiten (eller facket av isbitar) vinner.

Sångpingis

Bestäm vilken typ av låtar ni ska använda er ut av eller vilken kategori, så som rock, pop, hårdrock, dansband, svensk eller engelsk musik och så vidare. Bestäm sedan vem som börjar först, denna person ska alltså sjunga en del utav en låt (helst refrängen, detta är alltid lite lättare). Resten av gruppen tänker då på en annan sång som innehåller något av de ord som den första persons låt innehöll. Till exempel “Whoa-oh, livin on a prayer” (Bon Jovi) … Nästa sång som då kan sjungas kan vara “When you call my name is like a little prayer” (Madonna) … Varje lag eller deltagare får en poäng för varje gång han eller hon lyckas med att sjunga en låt som innehåller något ord utav låten som var innan. Så det är bara att värma upp stämbanden och köra på! Detta är en rolig lek för alla er tenorer och sångfåglar där ute. 

Danskedja

Ställ upp alla deltagarna i en cirkel och utse någon som ska starta den så kallade danskedjan. Detta gör denne person genom att utföra en enkel dansrörelse.

Som vadå till exempel menar du? Ja du, kanske vifta med händerna i luften? Eller sparka med ett ben, eller hoppa upp och ned ett par gånger? Här sätter er fantasi bara gränserna.

Håll dansstegen enkla dock, så att alla andra som ska kopiera rörelsen kommer ihåg den och kan utföra den först och främst.

Spelaren till vänster om den som började fortsätter sedan cirkeln genom att upprepa danssteget.

När hela cirkeln har gjort denna ”dans”, så kommer näste spelare på tur, på ett nytt danssteg som läggs till för deltagarna i cirkeln. 

Spelaren till vänster börjar sedan danscirkeln med den nya rörelsen, och så vidare.

Fortsätt med att skapa nya danssteg, tills en helt ny sorts dans har skapats! Spelet slutar när alla i cirkeln bidragit med sitt eget danssteg samt när hela cirkeln klarar av att dansa den nyskapade dansens alla steg. Mycket rolig lek som garanterat kommer att underhålla er på festen. 

Den som skrattar förlorar.

Sätt er i en cirkel runt ett bord eller liknade. Sedan börjar leken med att en deltagare säger något som liknar ett skratt, så som “Ha”, “Ho” eller “Hee”. Sedan är de nästa deltagares tur. Här gäller det att ha ett stenansikte för den som börjar skratta åker ut ur leken. Grimaser och roliga läten är självklart tillåtna för att besegra sina motståndare! Den som klarar av att hålla masken längst vinner.

Blindbocks Smäll.

Se till att rummet där leken ska utföras är någorlunda säker för att spela. Det vill säga att du behöver ju inte ha rävsaxar och krossad glass liggandes överallt. Samt så måste du också slumpmässigt placera ut ballonger lite var stans i rummet.

Sätt en ögonbindel på din första spelare. Snurra sedan på dem tre varv innan du ger dem ett häftstift.

Med detta häftstift måste de hitta ballongerna och smälla så många som de bara kan inom loppet ut av två minuter.

Personen med ögonbindel kommer naturligtvis vara som en blind och full höna när det kommer till att hitta ballongerna, så det är tillåtet för de andra deltagarna att ropa ut instruktioner om vart ballongerna befinner sig.

Nej till Nej och Ja

Denna lek innehåller riktigt lätta regler, förbjud bara alla att säga ja eller nej. Välj ut en person som ska börja. Han / hon har då bara en minut på sig för att svara på så många frågor ifrån resten gruppen utan att svara just ja eller nej.

Om personen klarar det till slutet av minuten utan att staka sigeller säga ja eller nej, får personen då ett poäng

Alla frågor måste besvaras!

Eventuell tvekan, suck eller ”öhhh”, ålägger en strafftid på ytterligare 10 sekunder. Spelaren med flest poäng vinner.

Fortsätt på berättelsen.

Sätt er runt ett bord eller liknade. Den första personen ges sedan 60 sekunder på sig för att skriva ned en berättelse med papper och penna som kan vara till exempel sex meningar lång. 

Sedan är det nästa persons tur att fortsätta på historien. Den sista spelaren läser sedan upp hela skapelsen för resten av gruppen. Lägg gärna till ett roligt tema också, till exempel ”Arne blev utslängd ifrån krogen för att han dansade utan byxor på” eller liknade. 

Denna lek fungerar även utan papper och penna. Börja då med att en person har en viss tid på sig att berätta eller komma på en historia och sedan är det näste persons tur, och håll på så till alla fått berätta sin del. Kan bli en mycket rolig och intressant historia när flera personer är inblandade minst sagt. 

Improvisation

Roliga partyspel är som allra bäst när dessa är simpla och inte behöver en massa regler och rekvisita. De enda rekvisita du behöver till denna lek är små, vanliga hushållsartiklar som de allra flesta har i sitt hem. Lägg ned dessa föremål i en väska eller liknade så att ingen kan se dem.

Dela upp er i par om två. Det första paret ges ett objekt samt två minuter på sig för att improvisera så många användningsområden som de kan komma på för föremålet. Varje improvisation ger en poäng.

När tiden är över är det då nästa pars tur att improvisera med sitt föremål. Teamet med flest poäng i slutet vinner. Behöver du ett exempel? 

Säg att jag och min partner till exempel fick upp ett mynt, jag kan då låtsas att det var en ratt som jag kör med eller att det är en liten tallrik som jag äter något ifrån. 

Här kan man komma på ganska så mycket olika saker och det finns inga uttalade riktlinjer eller regler heller direkt, ha bara kul! Vi hoppas denna lek bjuder på många skratt. 

Den frusna chokladbiten.

Ett festspel som för tankarna åter till barndomens glada och bekymmerfria dagar av lek, stoj och stim samt lördagsgodis? Då är denna lek just för dig och ditt inre barn! 

Till denna lek behöver du några saker och dessa är:

Två tärningar och en shaker, en hatt, halsduk och ett par handskar;

en kniv, gaffel och en tallrik; en stol och ett bord samt en mycket stor bit choklad.

Frys din choklad över natten i frysen, (håll den oöppnad). Ställ sedan chokladbiten på bordet med besticken och tallriken, och lämna kläderna på stolen.

Sedan ska deltagarna slå tärningarna och den som får ett dubbelt tal, eller samma tal får då börja och har en minut på sig att ta på sig hatten eller mössan, halsduken och handskarna och ska även med hjälp av kniv och gaffeln försöka att skära upp den frusna chokladbiten och äta så mycket den bara kan!

Sedan när minuten är över så är det nästa persons tur som slår ett dubbelt tal att utföra samma process igen.

Fortsätt med detta tills hela biten med choklad är borta! Fungerar även med andra frusna maträtter som tillexempel en tårta eller varför inte ett paket korv? Oavsett vad du eller ni väljer att använda er ut av, så lovar vi att denna lek kommer få er att vrida er ut av skratt!

Göra Tvärtom.

Syftet med detta roliga partyspel är att spelarna gör den exakta motsatsen till vad du ber dem om. 

Till exempel, om du säger “promenad”, då ska de stå helt stilla, eller om du säger “sparka ut med ditt vänstra ben”, ska de sparka ut med deras högra. 

Det ska gå så fort som möjligt. Någon som gör exakt vad du frågar dem (det vill säga inte motsatt handling) är ute av spelet. Den sista spelaren som är kvar vinner leken.

Filmscenen.

Här har vi en perfekt lek för alla wannabe-kändisar och personer med skådespelardrömmar där ute! Förbered genom att på små lappar skriva ned kända filmscener och lägg dessa sedan i en skål eller något. Deltagarna som delas in i par får sedan en stund på sig, för att förberedda sig för att spela upp scenen. Ge dem en tid på en minut och under denna minuten ska det till sin bästa förmåga spela upp scenen och de andra deltagarna ska gissa. De par som gissar rätt får en poäng!

Idétorka? Här nedan följer lite kända scener som kan spelas upp!

Scenen ifrån Sagan om Ringen när Frodo ska kasta ringen in Domedagsbergets eldar. F*** you Sauron! 

Scenen ifrån Titanic när Leonardo och Kate håller om varandra i fören på båten. Oj vad romantiskt! 

När Moufasa dör i Lejonkungen. Snyft! 

The last stand ifrån filmen 300! ”Spartans! What is your profession?”

Williams Wallaces ikoniska tal inför sista striden i filmen Braveheart. ”Freedom!”

Kyssen emellan Karl Radar och Fiona i filmen ”Jag var en gång en solros”. 

Körsbärsleken

Sätt ut en tallrik med fem körsbär på, framför varje spelare. Syftet med spelet är att vara den första som äter upp alla fem körsbären. 

Piece of Cake, eller hur? Hasta i backarna, detta måste göras med händerna bakom ryggen och sedan får deltagarna bara använda sig utav munnen. Fortfarande för lätt, säger du? 

Tja du har kanske helt rätt, det är just därför du kommer se till att täcka alla tallrikar med körsbär med vispad grädde! Ta fram kameran och ha den redo eftersom du kommer att vilja ta massor av bilder av de kladdiga deltagarna. 

Går även att byta ut körsbären mot andra saker att äta, i en ukrainsk version av denna lek så ska man försöka ta upp nykokta potatisar ur vattnet med bara munnen! Men detta är antagligen för hemskt och farligt, och rent ut av dumdristigt, så håll er till något lite mera lättsmält att förtära.  

Detta är dock ett riktigt kul spel på festen! 

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button
Close