Lekar

Jullekar

Hitta roliga Jullekar!

Så då har det blivit jul återigen! Denna fina och vackra tradition som allt förgyller den kanske lite allt för grå och trista vintern med sitt intåg. Lucia, advent, pepparkaksgubbar och allt annat som hör julen till har nog en speciell plats i de flesta människornas minnen och hjärtan. 

Klappar under grannen, all den goda och underbara julmaten, Kalle Anka på tv och Jultomtens intåg till glädje för all de små hör till julens magi. Vi här på sidan tror att julen kan bli ännu roligare och bättre om man leker lite roliga lekar på julen! 

Lista med jullekar

Så samla ihop era nära och kära efter dansen kring granen och pröva på någon utav alla dessa lekar vi sammanställt för er! 

20 FRÅGOR: CHRISTMAS EDITION

En spelare väljer ut vilka svaren ska vara genom att skriva ned dessa på ett papper. Svaren och frågorna ska handla om olika saker och ting relaterade till julen. Alla andra spelare frågar då han eller hon som har svaren “Ja” eller “Nej” frågor för att kunna gissa just vad svaret är. Om ingen gissar korrekt efter 20 frågor har då han eller hon med svaren vunnit och får fortsätta med att hitta på nya saker de andra kan fråga om. Om någon gissar korrekt får de istället ta över rollen med att hitta på saker.

JULTOMTE LIMBO

Se till så att deltagarna får en riktig kalaskula på magen precis som tomten har! Gör detta genom att förse dem med en kudde som de kan stoppa in under tröjan sin, om det nu inte redan har en egen tomtemage vill säga! 

Placera en kvast eller pinne av något slag i en bra starthöjd. Ställ sedan er alla upp, då en efter en ska försöka med att dansa limbo under (med tomtemagen på) stången tills alla har försökt. Precis som i vanlig limbo så sänks kvasten eller pinne ytterligare lite efter varje omgång. Den tjocka jultomte som klarar sig allra längst vinner såklart! 

JULCHARADER

Denna lek är som vanliga charader men färdigställ istället en lista eller liknade som deltagarna kan välja vad det ska spela ifrån, och denna lista ska självklart ha jul tema! Tomten, en pepparkaksgubbe, en ljusstake, en ren eller vad som helst med minsta anknytning fungerar!

Dela in er alla i lag, en person ifrån varje lag ska i tur och ordning spela upp en charad. Precis som i vanliga charader får inte skådespelaren prata eller göra gester eller handsignaler om några bokstäver eller likande som kan hjälpa till med att komma på vad det är han eller hon spelar upp. 

Varje gång ett lag gissar rätt inom tidsgränsen får det laget en poäng. Första laget att nå tjugo poäng vinner spelet.

JULMEMORY

Välj åtta julbilder (ex. julklapp, julgran, snö, tomtar etcetera), teckna / skriva ut två bilder av vartdera motivet, så du har totalt sexton kort. Låt kanske barnen få i uppgift att rita och förberedda motiven för lite extra skoj! 

Placera sedan ut korten på bordet i en 4×4-layout. Varje spelare får chansen att välja ut ett kort, och ska sedan försök att hitta de kortet matchning. 

När en spelare hittar det andra kortet, behåller då den spelare det kortet, får en poäng och får fortsätta med att plocka upp ett nytt kort och försöka hitta det andra likadana. Spela tills någon deltagare når en viss poäng för att vinna spelet.

Mus eller “pip!”

Lägg upp en hög med nötter, mandel eller russin på bordet. En person ska då vända ryggen till medan det andra deltagarna bestämmer vilken utav nötterna, mandel eller russinen som ligger på bordet är ”musen”.

Den som står med ryggen vänd ska då vända sig om och plocka upp nötter tills han eller hon plockar upp “musen” och då ska resten av deltagarna pippa och låta som en mus! Pip pip! 

Den som lyckas med att ta upp flest nötter eller vad det nu innan han eller hon tar upp musen vinner spelet. Om barn eller bara personer som är extra hungriga är med så kan man ju alltid låt dem äta upp det som de plockat på sig!

Pepparkakskull

En lek som är bra om man behöver springa och förbränna lite kalorier efter all härlig julmat! Utnämn en som ”jagare” och en som är pepparkaka. De andra deltagare sätter sig två och två i armkrok.

Pepparkakan kan rädda sig ifrån jagaren genom att ta ett par i armkroken, den som då står på den andra sidan av pepparkakan blir då den nya pepparkakan. Med Jagaren pepparkaka byter de roller med varandra.

Skoleken

En riktigt gammal klassiker till lek! Sätt er i en ring på golvet och låt en sko skickas från den ena till den andra bakom era ryggar. Gärna en som inte luktar allt för mycket fotsvett! 

En person sitter i mitten ut av ringen.

Läs följande verser under tiden som skon skickar runt

”Den här skon ska vandra,

från den ena till den andra,

Låt det gå, låt det gå, låt det aldrig stå.”

På ordet “stå” stannar händerna upp. Nu så ska den personen som sitter i mitten av ringen gissa bakom vems rygg, skon är. Om han eller hon gissar rätt så får den som har skon sättas sig i mitten av ringen.

Gissa saken i julstrumpan

Först behöver du en del olika saker att lägga i ett antal julstrumpor. Försök hitta så svårgissade och ovanliga saker du bara kan.

När du har fyllt en strumpa med din hemliga grej så försegla den väl så ingen kan tjuvtitta i den. Sätt er sedan ned i en cirkel och skicka runt strumpan så alla deltagare får känna och inspektera den.

Ge alla deltagaren en penna och papper där det kan skriva ned sina svar på. När alla har gissat färdigt så ta då fram nästa strumpa med ett föremål i och skicka runt. I slutet kan man rätta allas svar och visa vad som fanns gömt i sockarna. Kul och annorlunda lek för en lyckad julafton.

Sätt fast den röda mulen på Rudolf

Rita (eller skriv ut en bild) av renen Rudolf och placera den på en vägg eller liknade. Klipp sedan ut något som liknar en röd nos eller mule samt ett häftstift, häftmassa eller bit tejp som man kan sätta fast nosen med. 

Sätt sedan fast en ögonbindel på den förste deltagaren och snurra denne ett par varv. Sedan är det bara för han eller hon att försöka att sätta fast nosen på rätt plats på renen Rudolf!

Den som kommer närmast mulen med nosen eller träffar mitt i prick står som vinnare.

Related Articles

Lämna ett svar

Check Also

Close
Back to top button
Close