FestLekar

Samarbetsövningar

Samarbetsövningar och samarbetslekar – 5 lekar 

Ska du ha en fest eller någon annan typ av rolig aktivitet? Behöver du lite tips och idéer på ett par roliga lekar som människor i alla åldrar kan delta i? Kanske du ska anordna en kickoff eller en teambuilding aktivitet med dina kollegor? Oavsett vad så har vi här nedan samlat ihop fem olika lekar som vi tror kommer fungera riktigt bra. Roliga, lätta att lära sig samt bygger upp samarbetsförmågan! 

samarbetslekar

  1. Flygplansleken

Beskrivning

För att kunna leka Flygplanet, välj ut en person från din grupp som får axla rollen som ett flygplan, en annan person får vara navigatör, och resten av deltagarna ska spela träd. 

I ett angivet område eller banan så ställ ut de deltagarna som är träd och be dem slå rot, alltså de ska inte röra på sig. Den person som spelar flygplanet ska ha på sig en ögonbindel. Den person som är navigatör ska ge instruktioner till flygplanet hur denne skall flyga för att inte träffa någon av träden. 

Navigatören ska bara ge en instruktion i taget som till exempelvis ” Ta två steg fram” Sväng åt vänster 35 grader” och så vidare. En mycket rolig lek som tränar samarbetsförmågan och som passar barnkalaset med småbarnen ända upp till den vuxna och seriösa kickoffen! 

  1. All over

Till denna lek behöver man ett par mjuka bollar, till exempel ett par lättpumpade beachvolleybollar. Stora marshmallows kan också användas, passar bra om det är ett kalas för barn. Storleken på gruppen bestäms utav antalet bollar som behövs. 

Varje grupp bör börja med lika många bollar var.

Du måste ha en linje som delar upp de två lagen. (ett hopprep fungerar bra)

Målet med denna lek är att vara det första laget som kastar över alla bollar till det andra laget.

Alternativt mål för denna lek kan vara att ha den minsta mängden bollar efter det att ett tidsbestämt spel upphör.

Beskrivning av leken.

Dela in deltagarna i två lika stora grupper. Varje grupp bör ha samma mängd bollar i början av leken. Låt de två grupperna stå på motsatta sidor av mittlinjen.

Spelledaren ropar “All Over” för att starta spelet. Bollarna kan föras till andra sidan genom att sparkas, kastas eller rullas. Så snart det inte finns några bollar på ena sidan av mittlinjen, ropar spelledaren “All Over” för att signalera slutet på spelet.

  1. Ballongleken

       Till denna lek så behöver man tre uppblåsta ballonger. 

Målet med denna lek är att försöka hålla ballongen ifrån att nudda marken. Med en liten extra regel, nämligen att man inte får använda händerna. Passar bra om man är runt sex deltagare. De går till som så att en person som är spelledare kastar upp ballongerna i luften och deltagarna ska försöka hålla ballongerna upp i luften så länge som möjligt. Spelledaren tar tiden. När alla ballonger ligger på marken så är den omgången över. Då är det nästa grupp eller lags tur. Den grupp som lyckas hålla ballongerna längt i luften vinner. Går även att göra i varianter där man håller varandras händer i en cirkel och försöker hålla ballongerna upp med knän, ben och huvuden. Man ska hålla cirkeln och om någon släpper den andres hand så förlorar de laget den omgången. 

  1. Djurgården

Den här leken passar om man är ett större antal deltagare. Tillexempel en skolklass eller ett arbetslag. 

I den här leken så ska man tilldela tre till fem personer ett namn på ett djur och uppgiften för dessa personer är att låta som det djuret. Lägg en massa lappar i en hatt och låt deltagarna ta upp en lapp med namnet på ett djur. Viktigt är att ingen berättar för någon annan eller visar vilket djur dem är. Exempel på djur och läten kan vara att råma som en ko eller skälla som en katt på angiven signal. Sprid ut gruppen över någon större yta, passar utmärkt även att leka utomhus en härlig och skön sommardag. 

På given signal ska spelledaren ropa ut att alla ska låta som sina djur. Under en kort tids period, låt säga fem sekunder så ska de personerna som till exempel låter som hästar hitta varandra. Dessa ska då hålla hand för att visa att de hittat varandra. När spelledaren ropar stop måste alla frysa. Den grupp som först hittar alla deltagare som låter som sitt eget djur står som vinnare. 

  1. Haha

Haha är en annorlunda och väldigt rolig lek som är utmärkt som isbrytare med! Den går till som så att man låter alla deltagarna ligga på rygg i en cirkel, men med kruxet att man ska ligga med huvudet på nästa persons mage. På given signal så ropar spelledaren start och pekar på den första som ska börja. Denne ropar då för full hals ”HA!” sen är det nästa persons tur. I denna lek kommer huvuden att studsa i takt med Ha:en. Nästa omgång så är det två ”HA!” som ska ropas och så adderas det på med HA:en ända fram tills folk kiknar av skratt! 

Hitta mer samarbetsövningar här.

Related Articles

Lämna ett svar

Check Also

Close
Back to top button
Close