Barn

Lekar för barn 

Så är det dags för de lite mindre av oss att festa till det säger du? Ja då kan det ju passa sig bra med lite olika lekar för de små att roa sig med. Men är kurragömma, björnen sover och liknade lekar alldeles för uttjatade måhända? Ja då har vi lösningen för dig!

Här nedan har vi ett antal perfekta lekar till födelsedagskalaset, klassdiscot eller festen eller liknade. Kanske dessa lekar är så roliga att även någon vuxen vill delta? Hur som haver så önskar vi er och barnen en lyckad tillställning. 

Samling med roliga lekar för barn

Smälla ballongen.

Denna lek passar bra för barn över fyra år och kommer bjuda på många skratt.

Hur man leker.

Skriv ned några utmaningar på papper och stoppa sedan i dessa lappar in i olika ballonger innan ni blåser upp dem. 

Sätt sedan på lite musik och under tiden som musiken spelar så ska barnen se till att ballongen håller sig i luften.

Stäng efter en stund sedan av musiken, och den unge som sist rörde vid ballongen ska då smälla den och ta ut lappen och läsa utmaningen, samt utföra den. 

Dessa utmaningar kan vara något så som att dansa, försöka slicka sig på armbågen, slå en kullerbytta och så vidare. Kom på kreativa saker att göra, detta älskar barnen! 

Pappersbåt race

Detta intressanta spel är idealiskt för barn över 5 år och man behöver bara lite papper att vika till båtar och en behållare med vatten, ett badkar är perfekt!

Hur man spelar spelet

Låt barnen göra sina egna båtar av papper och ge sedan barnen varsitt sugrör. Barnen måste använda sugröret för att blåsa luft på båtarna och på så sätt driva dem framåt i vattnet. Den första personen som lyckats ta båten till andra sidan vinner spelet.

Musikstolar

Detta är ett spel som aldrig blir för gammalt och kan avnjutas av barn i alla åldrar. Vuxna kan spela spelet med, om de nu är redo för det!

Hur man spelar spelet

Placera stolarna med sätena som vetter utåt i form ut av en cirkel. Det totala antalet stolar ska vara en mindre än det totala antalet barn som deltar. Sätt på lite musik och be barnen att gå runt i en cirkel. 

När musiken stoppas måste varje barn försöka hitta en stol att sätta sig på. Den utan sittplats är ute ur leken. Fortsätt med det här tills det bara finns ett enda barn kvar. Han eller hon är då vinnare! Gör spelet lite mer spännande och kul genom att be barnen dansa runt stolscirkeln tills musiken stannar.

Äggstopp

Om du inte är så modig av dig eller kanske är en pedant, så koka då ägget på förhand (även om jag måste erkänna, att det är mycket roligare om dina ägg inte kokas – särskilt för lite äldre barn och tonåringar). Du behöver ett ägg per par som delas upp inför leken. 

Para ihop deltagarna och få dem att kasta ett ägg fram och tillbaka till varandra. Varje gång ett barn fångar ägget, måste de ta ett steg bakåt och fortsätta. Teamet som kan fånga sina ägg med det längsta avståndet mellan dem vinner! Kan vara bra att ha moppen framme inför alla de ägg som åker i backen! Hur som helst, en kul lek helt enkelt! 

Mer roliga lekar för barn

Skattjakt

En skattjakt kan vara superenkel att fixa samt involverade för barnen som deltar. För att hålla det hela enkel, göm inslagna sötsaker / godisbitar runt om där ni befinner er så att gästerna får leta upp godsakerna, varje gäst behåller vad de hittar. För en lite mer avancerad form av skattjakt så göm lite olika saker som barnen ska finna – barnet som finner flest saker vinner då ett pris. Om ni är utomhus så kan ni ju göra det hela ännu mera avancerat genom att rita upp en skattkarta, kanske gömma lite olika ledtrådar för att hitta nästa skatt och så vidare, här finns många möjligheter för att göra skattjakten rolig och involverande för barnen. Ha det så kul med denna lek!

Skottkärre-race

Här så är det dags att agera mänsklig skottkärra för barnen. Ni känner säkert igen konceptet. Dela in barnen i par, där en får vara ”chauffören” och den andre ungen är då skottkärran. Man kan hålla det lätt genom att kanske bara ha en rak bana som man tävlar på, där det par som först träder över mållinjen vinner. Man kan även fixa till en lite mera krånglig bana med hinder, saker man ska runda eller vissa stationer med lappar där det står något som man ska göra så som ”Hoppa tre gånger och klappa händerna” och liknade.

Piñata

Innan festdagen så måste du köpa eller tillverka en piñata som passar bra för tillfället i fråga. Fyll den med en massa godis. Häng upp piñatan så att den hänger på ungefär huvudhöjd för barnen. Se till så att festgäster står i en linje några meter bort ifrån piñatan. Traditionellt sett så ska spelarna ha ögonbindel på sig och försiktigt snurras runt tre gånger innan de försöker slå sönder piñatan med en träpinne. Sedan så följer ett regn av godis för de sötsugna barnen! Perfekt ju.

Limbo.

Två vuxna håller i ändarna på en kvast (eller liknande) ungefär vid midjehöjd. Barnen turas om med att gå under pinnen utan att röra vid den, böja på knäna och luta sig tillbaka efter behov. Kvasten sänks efter att alla barn har kommit under det. Den som faller, rör vid marken med sina händer eller rör pinnen är ute.

Sovande lejon

Om festen spårar ur och barnen blir lite för vilda och uppspelta, så kan sovande lejon vara en god idé för att få kontroll på situationen, så att säga. Denna lek går till som så att barnen ska ligga på marken, likt sovande lejon medan det vuxna går runt i rummet och säger vitsar, sjunger en rolig sång eller liknade. 

Det barnet som vrider på sig, fnissar eller skrattar eller på något sätt rör på sig åker ut, ge ett tröstpris till det nyväckta lejonet i form av en godisbit eller liknade. Sista barnet kvar står som vinnare. Perfekt lek om du vill dämpa ljudnivån och lugna ned barnen med!

Lämna ett svar

Back to top button
Close